Dağhan Sağlam, spor disiplinin kendisine kazandırdığı kimlik ile kazanmış olduğu madalyalarının yanısıra, ülkesine yüzlerce başarılı sporcu kazandırmış; Yurt içi ve yurt dışında ki hocalarının kendisine kattıkları ile yetişen, dünya çapında tanınmış en başarılı Türk sporcularından biridir.
Öğrencilerine ve yetiştirdiği sporculara, hayatın her alanında, her daim, sporcu ahlakı ve sporcu disiplinini aşılamaya çalışan Dağhan Sağlam, kendilerinin karşılarına çıkan zorluklara karşı pes etmeden, sonuna kadar mücadele vermelerini tavsiye eder ve gerektiğinde idealleri uğruna savaşmalarının önemini dile getirir.
Kendisi Muay Thai alanında uluslarası platformda Türkiye Milli Sporcu sıfatını gururla taşırken, hayatı boyunca örnek aldığı ve sevdiği tek bir sporcu vardır:
Uluslarası arenalarda rakiplerine şans tanımayan, namı diğer ''Iron'' Mike Tyson dır.
Kendisinin dövüş sporuna olan ilgisi, çocukluk çağlarında başlamıştır. Bu ilgi çocuk Dağhan Sağlam’ın hikayesinde, geniş ailesinde ki birçok şampiyon sporcunun varlığı ile sağlam bir tutkuya dönüşmüştür. Dağhan Sağlam’ın anne ve babasının kendisinde ki bu tutkuyu fark etmesi, kendisini bu yolda desteklemeleri, dövüş sporlarında ki kariyerinin 6 yaşından itibaren aldığı eğitimlerle başladığı başlangıç noktasını oluşturmuştur.
Dağhan Sağlam kendi çocukluk yıllarına dayanan ve milli sporcu olmakla zirveye taşıdığı dövüş sporları tutkusunu, eğitim verdiği her yaştan öğrencisi ile dövüş sporlarına dair bilgi, beceri ve tecrübelerini paylaşmaktadır.
Dağhan Sağlam’ın verdiği eğitimlerle halen devam eden dövüş sporları kariyerinde, kendisinin özellikle altını çizerek unutamadığı ve her defasında gurur duyarak hatırlayacağı, kendisine dönüm noktası olarak seçtiği en değerli anısı, kendi genç yaşında, dövüş sporları alanında birçok başarı ve şampiyonluk kazandığı zirve bir noktada, bir insanın hayatında sadece bir kez karşısına çıkabilecek türden olan bir tekliftir. Bu teklif İngiltere’nin en köklü dövüş kulüplerinden biri olan ''Islington Boxing Clup'' tan  aldığı çok büyük bir sporculuk teklifidir ve kendisi ailevi sebepler dolayısıyla bu teklifi kabul edememiştir. Doğup, büyüdüğü şehrin semtinde, Milli Sporcu unvanıyla, hayatının tutkusu olan dövüş sporlarının çeşitli dallarında verdiği eğitimlerle, kendi ülkesinde devam etme kararı kendi hayatının, önemli dönüm noktası olmuştur.
Kartal Kick Boks Eğitimi
Dağhan Sağlam
National Athlete

Sıkça Sorulan Sorular

Kick Boks / Muay Thai hem kendinizi savunmak, hem de vücudunuzu sağlıklı ve dinç tutmak için ideal, önemli bir spor branşıdır. Bu
sorunun cevabına bir örnek vererek açıklık getirecek olursak da sosyal hayatınızda kendinizi savunmak, vücudunuzu sıkılaştırmak, kilo vermek, vücutta kondisyon ve güç kazanmak, el ve göz koordinasyonunuzu geliştirmek, hızlanmak, dengenizi arttırmak, esneklik kazanmak gibi birçok faydayı size kazandıracaktır, demek doğru olacaktır
Kick Boks / Muay Thai öğrenmek için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Ayrıca dövüş sporları alanında, özellikle çocukların, nitelikli ve verimli bir eğitim alabilmeleri, onların verilen komutları daha hızlı algılayabilmeleri ve uygulayabilmeleri açısından ideal başlangıç yaşı, (7) yedidir.
Bir ders saati süresi bir (1) veya iki (2) saat arası değişmektedir.
Ders süresi normal şartlarda 40 dakika olarak planlanmaktadır. Fakat üyelerimizden beklenilen, ders saatinden 10-15 dakika evvel salona gelmeleri yönünde olmaktadır ki, öğrencilerimizin ısınma sürecine başlamaları ve dersi sarkıtmamaları salon eğitmenleri olarak çok önemsediğimiz bir husustur.  Ders bitimi sonrası, üyenin 10-15 dakika soğuma süreci bulunur ve tüm bu sürelerin toplamı,
1 saat + 30 dakika (toplamda 90 dakika) şeklinde ki total bir süreye denk gelir. Ayrıca üyenin ders seviyesi ilerledikçe, üyenin ısınma ve soğuma sürecinde yapılan hareketlerin sayısı ve doğru orantıda eğitim setleri arttıkça ders süresi, zaman zaman,
iki (2) saate (120 dk.) kadar uzayabilir.
Başlangıç seviyesindeyseniz (yani daha önce dövüş sporları ile hiç ilgilenmemişseniz) üyeliğin ilk iki, üç (2-3) haftası aralığında, haftada iki (2) gün, gün aşırı şeklinde başlamak üyeler için yeterli olacaktır.
Üyeliğin üçüncü (3.) haftasının sonundan itibaren, haftada üç (3) güne çıkararak devam edilmesi uygundur. İdeal ders süresi, haftada üç (3) gün şeklindedir ve üye için gereğince yeterli olmaktadır.
İleri seviye üyeler veya profesyonel sporcular için ise haftada minimum üç (3) gün, maksimum beş (5) gün düzenli antrenman yapmaları yeterli olmaktadır.
Salon tercihimiz üyelerimizle yapılacak olan derslerin sadece üyeye özel birebir ilerleyen özel ders niteliğinde olmasıdır. Salonumuzda, rahat bir ortam oluşması ve derse devam eden üyelerimizin verimli bir antrenman süreci geçirebilmesi açısından, salonumuzda grup dersleri verilmemektedir.
Fakat bunun dışında üyenin tercihine bağlı olara: maksimum dört (4) kişi olacak şekilde, kendi özel ders grubunuzu oluşturup arkadaş çevreniz veya aileniz ile birlikte, özel grup dersi alabilecek olmanızdır.
Kick Boks / Muay Thai kursuna başlamadan önce kendinizi denemek, salonumuzu ve bizi tanımanız, eğitim sürecimizi deneyimlemeniz açısından, deneme dersi vermeyi uygun buluyoruz.
Derslerimiz üye ile birebir özel ders şeklinde yapılabilen nitelikte olduğu gibi, ayrıca üyelerin tercihi doğrultusunda,
maksimum dört (4) kişilik kendi özel grubunuzu oluşturarak katılım sağlayabilmektesiniz.
Derslerimiz, salon yönetimi tercihimiz olarak, birebir özel ders olarak verilmektedir.
Ders saatlerinin belirlenmesi de, her haftanın Cuma günü, üyelerimiz ile konuşarak, haftalık ders planlaması olarak ayarlamaktayız. Kayıt esnasında, üyelerimizden, kendi müsaitlik durumlarına göre, müsait oldukları min 2 (2) saatlik bir ortalama saat aralığı doğrultusunda belirlenmektedir.
Belirlenen Gündüz ve Akşam Saatleri:
GÜNDÜZ SAATLERİ:
10.00-12.00
12.00-14.00
14.00-16.00
AKŞAM SAATLERİ:
16.00-18.00
18.00-20.00
20.00-22.00
şeklinde, salon yönetimimiz tarafından belirlenmiş olan bu saat aralıklarında, salon genel planını aksatmayacak nitelikte esneklik yaparak ve bu durumu da, her hafta düzenli olarak üyelerimizle birlikte ortak karara varacak bir şekilde belirlemekteyiz.
Dersler için gerekli olan ekipmanlar, başlangıç seviyesi için;
boks eldiveni, bandaj ve sadece salonda kullanmanız için yanınızda getirmeniz gereken altı temiz bir spor ayakkabıdır. İlerleyen seviyelerde ise; kavallık, kask ve dişlik gerekecek olan ekipmanlardır.
Gerekli olan her türlü ekipmanı salonumuza özel mağazamızdan temin edebileceğiniz gibi, dışarıdan kendiniz de, temin edebilirsiniz. Ayrıca salon mağazamız dışında, temin etmek istemeniz halinde, bu ekipmanları temin edebileceğiniz yer bilgilerini sizinle paylaşmaktayız.
Başta Muay Thai olmak üzere, tüm dövüş sporlarının tamamında, eğer bu işi profesyonel olarak yapmak yani dövüşmek / müsabakalara katılmak planlanınız varsa, evet vücudunuzda sakatlanma riski olur.
Önemli bir noktanın altını ayrıca çizerek belirtmek isteriz ki:  eğer dövüş sporları ile hobi amaçlı, kilo verme, vücut sıkılaştırma / kondisyon kazanma / güçlendirme veya sokakta kendinizi savunma açılarından ilgileniyorsanız, bu günlük amaçlara yönelik salonumuza başvurup, bizden ders almak isterseniz, düzgün, kaliteli ekipmanlar eşliğinde antrenmanlarınızı yapıp, hocalarımızın direktiflerini dinleyerek eğitiminize devam etmeniz halinde, hayır herhangi bir sakatlık yaşamanız söz konusu olmaz şeklinde sizleri bilgilendirmek ve sosyal hayatınıza farklı bir boyut katacak olan dövüş sporlarına sizi teşvik etmek isteriz.
Derslerde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, vuruşlar ve savunmalar başta olmak üzere tüm hareketleri düzgün bir biçimde öğrenebilmenizdir. Eşdeğerde derslerinizden maksimum düzeyde verim alabilmeniz için sizlerden beklentimiz, hocalarımızın size verdiği eğitimi dikkate almanız ve ders sürecinde, öğrettiklerini harfiyen uygulamanız yönünde olacaktır. Bu nokta ve hususlara dikkat etmeniz sizin için önemli bizim için değerlidir.
Kick Boks / Muay Thai öğrenim seviyeniz dikkate alınarak, kişiye göre değişen kur seviyesi sonrasında, evet sokakta kendinizi rahatça savunabileceğinizi size rahatlıkla söyleyebiliriz. Ve kendi sosyal hayatınıza dair hangi amaçla salonumuza gelmiş olursanız olun, sizin kişisel hedefleriniz haricinde ki ana amacımız, kendinizi sokakta, herhangi bir saldırıya karşı koruyabilecek seviyeye sizi getirebilmektir. Bu nedenle dövüş sporları ile profesyonel olarak ya da kendi günlük hayatınızı kolaylaştırmak amaçlı ilgilenen her öğrencimize, birebir aynı eğitimi veririz ve hiçbir öğrencimizi hiçbir şekilde ayırmayız.
Eğer başlangıç seviyesinden sonra, bu sporu hobi olarak yapmak istiyorsanız, eğitiminiz bu rotada devam eder ve eğitimi bu rotada devam eden üyemize herhangi bir sertifika verilmemektedir. 
Ancak dövüş sporları alanında profesyonel sporcu olmak veya antrenör olmak gibi hedefleriniz, bu alanda kariyer yapmak şeklinde bir idealiniz, düşünceniz var ise, lisans ve antrenörlük kapsamında gereken eğitimi üyemize verebilme yetkisi ve donanımına sahip bir kadrosu olan bir dövüş salonuyuz ve dahası bu sürece dair aşamalarda, üyemize gereken desteği sağlayıp, bu sürecin gerekliliklerine dair tüm evrakları edinmenizde sizlere imkan sağlayabilmekteyiz.
Dövüş sporlarını kendi hayatınızda profesyonel olarak icra etmek için yapmanız gereken en önemli nokta:
Eğitim alacak olduğunuz eğitmeninize sonuna kadar güvenmek olacaktır. Salonumuzda ki eğitmenlerimiz profesyonel sporcu olma yolunda adım adım yürümüş, kendi sporcu kariyerinde başarılar kazanmış, deneyimli milli sporculardan oluşmaktadır. Eğitmenlerimizin siz üyelerimize verdiği eğitimler ve sizlere sağlayacakları profesyonel destekle siz de profesyonel sporcu olma yolunda emin adımlarla yürüyebilirsiniz.
Bu iki dövüş sporları dalı, birbirine benzerlikler gösteriyor olsa da, aslında birbirinden farkları olan dövüş sporları branşlarıdır. Öncelikli farkı ise: Arenada, Kick Boks kendi alanında bir saldırı sporu iken, Muay Thai ise bir dövüş sanatı olarak geçerlilik kazanmıştır.
Kick Boks / Muay Thai vb. dövüş sporları, bir saat süresinde ki bir idmanda, kişiye 400-800 kalori arasında kalori harcatır. Farklı herhangi bir spor dalında bir ders saati süresinde, belirtilen kalori aralığında kalori harcamanız mümkün değildir. Bu sebeple Kick Boks / Muay Thai vb. dövüş sporları en hızlı kalori yaktıran dolayısıyla hızlı kilo verdiren sporlar arasında ilk sıradadır.
Düzenli beslenmek her sporda olduğu gibi Kick Boks / Muay Thai spor dalında da geçerlidir ve bu spor dalında da çok çok önemlidir. Haricen, eğer profesyonel sporcu değilseniz, herhangi bir ekstra takviye kullanmanız gerekli değildir, sadece düzenli beslenmeniz ve tarafımızdan belirlenen idmanlara düzenli bir biçimde katılmanız yeterli olacaktır.
Tabii ki yapabilir ve biz kadromuzla her kesime hitap eden bir dövüş salonuyuz. Salonumuzda yetiştirdiğimiz profesyonel sporcuların yanında bu işi hobi olarak yapan, daha önceden spor geçmişi olan veya hayatında hiç spor yapmamış onlarca üyemiz bulunmaktadır. Sizin hedefiniz, güncel vücut kondisyon ve gücünüz hangi seviyede ise, seviyenize uygun olarak bir ders planı ve kişiye özel program hazırlayıp, o program dahilinde, kademe kademe ilerlemekte ve sizi hedeflerinize en kısa sürede ulaştırmaktayız.
Ders fiyatları, her şehir ve salon bazında, ortalama olarak 1000 TL - 2500 TL fiyat aralığında değişkenlik gösterir. Salonumuz tarafından, üye adaylarımıza, bu genel kriterler doğrultusunda ortalama bir fiyat bilgisi sunulmaktadır.
Salon kayıt dahilinde Aylık Olarak Sekiz (8) , On İki (12) , On Altı (16) ve Yirmi (20) ders süresi kapsamında ki paketler halinde ilerlemekteyiz. Üyelerimizin ders verimi açısından, haftada minimum iki (2) gün veya üç (3) gün antrenmanlara almayı uygun bulmaktayız. Ayrıca üyelerimizin salonumuza, haftada beş (5) güne kadar gelme hakları bulunmaktadır. Haftada iki (2) gün, antrenmanlara katılan bir üyemiz, aldığı ders eğitimi, salon eğitmenlerimizin uygun bulduğu ekstra program ve destek ile birlikte, ortalama üç ila altı ay (3-6 ay) arasında, kendi performans seviyesinden çok daha iyi bir seviyeye gelmektedir.
Salonumuzda size verilen eğitim, gelişiminiz açısından fazlası ile yeterli olmaktadır fakat ekstra evde / dışarıda çalışmak istemeniz halinde, hocalarımız tarafından seviyenize uygun, size özel bir program hazırlanıp, tarafınıza sunulmakta ve gelişim takibiniz yapılmaktadır.
Salonumuza ait özel diyetisyenimiz aracılığıyla, istenildiği takdirde, size özel kilo alma / kilo vermeye yönelik diyet listesi ve diyet programı hazırlanmaktadır.
Salonumuzun üyelerimize özel içeriği ve üyemizin aldığı eğitim detayları dikkate alındığında, Kick Boks / Muay Thai, hayır pahalı bir spor değildir.
Tabii ki eğitmenlik için gereken tüm eğitimi üyelerimize sağladığımız gibi ayrıca, üyelerimizin ilgili eğitimi tamamladıktan sonra ki aşamada, federasyonun eğitmenlik için istediği tüm belgeleri üyemize verebilecek yetkiye sahip bir spor salonu konumundayız.
Muay Thai, Tayland’da ortaya çıkan ve diğer adı ile “Tayland Boksu” olarak da adlandırılan dövüş sanatıdır. Birçok kişi için önemli bir spor dalı olmakla beraber aynı zamanda iki rakibin arenada karşılaşması ile bir kişinin teknik nakavt duruma gelmesini konu alır. Yüzyıllardır oynanan Muay Thai, kendini bu branşta geliştirmek isteyen kişiler için oldukça önemli bir spor dalıdır. Öğrenmek isteyenlerin her detayını bilmek istediği dövüş sporu; yumruk, diz, dirsek kullanımı ile gerçekleştirilir.
Muay Thai ilk olarak Tayland’da ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Daha sonra da Myanmar, Kamboçya, Laos gibi ülkelerde de gelişme göstermiştir. En çok Güneydoğu Asya ülkelerinde yaygın bir spor dalı olarak bilinir. 2000 sene önce ortaya çıkmış olan bir dövüş sanatıdır. Günümüzde birçok kişinin merak ettiği Muay Thai 1411 senesinde Sen Muajng Ma isminde bir kralın öldürülmesi üzerine oğulları tarafından tahtın ele geçirilmesi için savaştığı sırada kullandığı bir dövüş sporu olarak doğmuştur. Eski yıllarda hükümdarlar tarafından bilinen önemli bir dövüş sporu olan Muay Thai, günümüzde de bu geleneğin devam ettirilip birçok yetenekli kişinin gösterdiği performans ile etkin halde spor branşı olarak karşımıza çıkmaktadır.

En eski dövüş sporları arasında gelen Muay Thai, bazı vuruş tekniği kullanımı açısından Kikboks’a benzetilmektedir. Fakat iki dövüş sporunun da benzemediği birçok detay mevcuttur. Kikboks’ta el ayak ve diz tekniği kullanılır. Fakat Muay Thai dövüş sanatında dirseklerinde kullanılmasına izin verilir. Bu sebeple de ikisinin uygulama şekli fark göstermektedir. Muay Thai 8 ekstre bilimi olarak da bilinmektedir. Uygulama alanı geniş kapsamda ele alınması gereken spor, aynı zamanda öğrenilmesi gereken birçok tekniğe sahiptir.

Dövüş sanatları arasında en önemlilerinden biri olan Muay Thai 1930 yılı sonrasında 3’e ayrılmıştır. Kuşak sistemi Muay Thai dövüş sanatında kullanılmamaktadır. Sıklet olarak belirlenen dövüş kısımları ise 6’ya ayrılır. Bunlar ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

  • Tüy sıklet (Feather weight)
  • Hafif Sıklet (Light Weight)
  • Orta Sıklet (Middle Weight)
  • Hafif Ağır Sıklet (Light Heavy Weight)
  • Ağır Sıklet (Heavy Weight)
  • Süper Ağır Sıklet (Super Heavy Weight)

Dövüş sanatları arasında en çok tercih edilenlerden biri olan Muay Thai, branşlara ayrılarak birçok kemer rengine sahiptir. Ders alan sporcular için öğrenci ustalık seviyesi ile eğitmen ustalık seviyesi olarak iki kısımda gelişim mümkündür. İlk kısım olan öğrenci ustalıkta gereken kemerler renkleri aşağıda verilmiştir;

1.Khan Beyaz
2. Khan Sarı
3. Khan Sarı-beyaz  
4. Khan Yeşil  
5. Khan Yeşil-beyaz  
6. Khan Mavi
7. Khan Mavi-beyaz  
8. Khan Kahverengi  
9. Khan Kahverengi-beyaz  
10. Khan Kırmızı

Belirtilen kemer renkleri öğrencilikten ustalık kısmına geçene kadar olup her biri belirli süreleri kapsamaktadır. Muay Thai Eğitmen ustalık için alınması gerekenler ise,

  • Khan Kırmızı-beyaz (yardımcı antrenör)
  • Khan Kırmızı-sarı (antrenör)
  • Khan Kırmızı-gümüş (kıdemli antrenör)
  • Khan Gümüş (baş antrenör)
  • Khan Altın (teknik direktör)

Müsabakaların yapıldığı ring ölçüleri iplerin içinde kalan kısımda mevcut olan 4.9 metre alan dikkate alınır. Maksimum ebat 6.10’dur. Uluslararası spor müsabakalarında ise 6.10x6.10 metre şeklinde hazırlanmıştır. Muay Thai müsabakaları için ringin yerden yüksekliği ise minimum 90 cm’dir. En yüksek ise 1.20’dir. Ring alanında ki alt yapı ise yumuşak yastık kaplama ile donatılmış olan alan sporcuların yaralanmasını engellemek için tasarlanmıştır. Dört köşe direği mevcuttur. Köşe pedleri ise kırmızı, beyaz, mavi, beyaz olarak hazırlanmıştır.

Hakemlerin önceliği her zaman sporcuların sağlığıdır. Ringde ki düzeni sağlayan kişilerdir. Sporcuların oyun esnasında yaptıkları yanlış hareketi ikaz ederek maçı yönetmeleri gerekir. Görev esnasında hakemlerin giyimleri ise lacivert veya siyah Pantolon dur. Açık mavi gömlek ve siyah renk topuksuz ayakkabı giymesi gerekir. Papyon tercihi ise siyah veya laciverttir. Aynı zamanda hakemler görev sırasında cerrahi eldiven de kullanabilir. Sıcak iklimlerde yapılacak müsabakalarda ise gidilen yere göre jüri başkanı, hakemler ve hâkim komisyonu onayı ile bu durumdan feragat etme hakları mevcuttur.

Minikler kategorisinde yapılan müsabakalarda eleme zamanlarında 45 saniyeden 2 raunt sürer. 30 Saniye ise dinlenme arası mevcuttur. Finallerde ise 1 dakikadan 2 raunt yapılır. Aynı zamanda 1 dakika da dinlenme arası mevcuttur. Muay Thai müsabakaları için belirlenen süre yetişkin kadın ve erkek sporcular için değişim gösterir. Bu süreler ise,

  • Büyükler kategorisi erkek ve bayanlarda, müsabakada olan sporcuların eleme müsabakaları 2 dakika üzerinden 3 raunt sürer. Rauntlar arasında ise 1'er dakikalık dinlenme arası verilir.
  • Büyükler kategorisinde müsabaka yapan sporcular ise final müsabakalarında 2 dakika üzerinden 5 raunt ve rauntlar arasında da 1'er dakikalık dinlenme araları bulunur.
  • Gençler kategorisi erkek ve bayanlar ise müsabakadaki sporcuların, elemelerde ve finallerde 2 dakikadan 3 raunt ve rauntlar arasında da 1'er dakikalık dinlenme araları bulunur. Bu müsabakalarda kafaya dirsek vuruşlarına ve kafaya diz vuruşlarına izin verilmemektedir
  • Yıldızlar kategorisi erkek ve bayanlar; müsabakadaki sporcuların elemelerde 1 dakikadan 2 raunt, finallerde ise 1 dakikadan 3 raunt ve rauntlar arasında da 1'er dakikalık dinlenme araları bulunur.

Minikler kategorisinde yapılan müsabakalarda eleme zamanlarında 45 saniyeden 2 raunt sürer. 30 Saniye ise dinlenme arası mevcuttur. Finallerde ise 1 dakikadan 2 raunt yapılır. Aynı zamanda 1 dakika da dinlenme arası mevcuttur. Muay Thai müsabakaları için belirlenen süre yetişkin kadın ve erkek sporcular için değişim gösterir. Bu süreler ise,

  • Büyükler kategorisi erkek ve bayanlarda, müsabakada olan sporcuların eleme müsabakaları 2 dakika üzerinden 3 raunt sürer. Rauntlar arasında ise 1'er dakikalık dinlenme arası verilir.
  • Büyükler kategorisinde müsabaka yapan sporcular ise final müsabakalarında 2 dakika üzerinden 5 raunt ve rauntlar arasında da 1'er dakikalık dinlenme araları bulunur.
  • Gençler kategorisi erkek ve bayanlar ise müsabakadaki sporcuların, elemelerde ve finallerde 2 dakikadan 3 raunt ve rauntlar arasında da 1'er dakikalık dinlenme araları bulunur. Bu müsabakalarda kafaya dirsek vuruşlarına ve kafaya diz vuruşlarına izin verilmemektedir
  • Yıldızlar kategorisi erkek ve bayanlar; müsabakadaki sporcuların elemelerde 1 dakikadan 2 raunt, finallerde ise 1 dakikadan 3 raunt ve rauntlar arasında da 1'er dakikalık dinlenme araları bulunur.

Muay Thai müsabakaları için her sporcunun giymesi gereken özel kıyafetler mevcuttur. Boks müsabakalarında giyilen eldiven Muay Thai içinde geçerlidir. Aynı zamanda sporcular bandaj da kullanmaktadır. Müsabaka öncesi bant kullanımı ve bandaj kontrolü yapılır. Kask, kaval kemiği koruyucu dirseklikler, ayak bileği desteği, dişlik, vücut koruyucu, kasık koruyucu, göğüs koruyucu kullanılmalıdır. Kıyafet olarak ise Muay Thai isminin göründüğü bir şort, ve özel olarak hazırlanmış bir atlet kullanımı mevcuttur.

Dövüş sporu Muay Thai, 1930 senesi itibari ile 3 branşa ayrılmaktadır. Bu branşlar ise aşağıda verilmiştir,

  • Silahlı savunma sanatı ( Muay Boran)
  • Yarışma Ring Sporu (Muay Thai)
  • Danslı Aerobik Fitness (Muay Aerobik)
Kozyatağı Kick Boks Kursu

Kick boks yakın mesafeden yumruk ve tekme teknikleri ile yapılan bir dövüş sanatıdır. Asya’da 2000 sene öncesine dayanan dövüş sporu “Japon Kick boks’u” ve “Amerikan Kick boks’u” olarak iki kısımda ilerleme göstermiştir. 1970’lerde ise Amerika’da popüler bir spor olarak görülen Kick boks, Türkiye’ye 1980’li yıllarda gelmiştir.  Belirtilen sürede belli bir federasyona bağlı olmadığı için o dönemlerde bazı salonlarda özel ders olarak verilmiştir.

Zamanla günümüze kadar ilerleyen dövüş sanatı, belirli bir federasyona bağlanma sürecinde ise 1994 yılında Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığı bünyesinde gerçekleşti. Semi Contact, Light Contact ve Full Contact branşlarında faaliyet gösterdi. Zamanla günümüze kadar ulaşan dövüş sporu, birçok gencin hayallerini süsleyerek lisans almasını ve lisanslı bir sporcu olarak müsabakalara çıkmasında yardımcı olmaktadır.

Birçok kişi tarafından tercih edilen Kick boks dövüş sanatı Tayland asıllı olarak bilinse de Japonya’da gelişim göstererek dünyaya yayılmıştır. Tekme ve yumruğa dayalı bir spor dalı olması sebebi ile de belirli teknikleri içermektedir. Gelişim sürecinde önce Japonya, sonra ise Amerika’da yayılan spor, Türkiye’de de halen etkinliğini korumaktadır.

Gelişimini tamamlayan ve uluslararası müsabakalarda birçok ülke tarafından gerçekleştirilen dövüş sporu Kick boks’u bokstan ayıran en önemli fark ise tekme kullanımıdır. Gelişmiş teknik hareketlerin yanı sıra teknik ekipmanların da fark gösterdiği bilinmelidir. En temel özellikler ise boksta sporcular sadece yumruk ile savunma sağlarken, Kick boks dövüş sporunda el ve ayak kullanımı ile yumruk, diz, tekme, gibi her savunma tekniğinin kullanımını esas alır. Bu sebeple de boks ile Kick boks sporu birbirinden teknik anlamda ayılmaktadır.

Kick boks dövüş sporu da diğer dövüş sporlarında olduğu gibi sıkletlere ayrılır. Sporcuların ilerlemesi 4 siklete göre gelişim gösterir. Bu sebeple de belirtilen sikletler aşağıda verilmiştir,

  • Büyük Erkekler 18-45 Yaş Sıkletleri : 51 - 54 - 57 - 60 - 63 - 67 - 71 - 75 - 81 - 86 - 91 - (+ 91) kg.
  • Büyük Bayanlar 18 -45 Yaş Sıkletleri: 48 - 52 - 56 - 60 - 65 - 70 - ( + 70) kg.
  • Genç Erkekler 16-18 Yaş Sıkletleri : 51 - 54 - 57 - 60 - 63 - 67 - 71 - 75 - 81 - 86 - 91 - (+ 91) kg.
  • Genç Bayanlar 16-18 Yaş Sıkletleri:  48 - 52 - 56 - 60 - 65 - 70 - ( + 70)  kg.

Dünyaca ünlü dövüş sporu Kick boks kemerleri farklı renklerde sporcular tarafından başarılarına uygun olarak takılmaktadır. Bu kemerlerin renkleri ise çeşitli anlamlara gelmektedir. Dövüş sporu olan  Kick boks kuşakları ise 7 kısımda incelenir. Kuşağa göre değişen renklerin anlamları ise,

  • 7. derece beyaz kuşak
  • 6. derece sarı kuşak,
  • 5. derece yeşil kuşak,
  • 4. derece mavi kuşak
  • 3. derece turuncu kuşak
  • 2. derece açık kahverengi
  • 1. derece koyu kahverengi kuşaktır.

Kick boks dünya genelinde birçok sporcusu ile büyümekte olan önemli bir spor dalıdır. Dövüş sporlarda ilk sıralarda gelmesinin yanında aynı zamanda birçok teknik terim ve oyun kuralının mevcut olması ile kuralar dahilinde ilerleme sağlanır. Müsabakalarda Kick boks ring ölçüleri ise halat içten ölçüldüğünde ringin yüzölçümü asgari 4.90m x 4.90m, azami 6.10m x 6.10m ve ipler arasında bulunması gereken emniyet kayışları olmalıdır. Tatami müsabakalarında kullanılacak olan tatami ölçüleri ise; en az 6m x 6m, en fazla 8m x 8m olmalıdır.

Ringde yer alan hakemin en önemli görevi müsabakayı yönetmektir. Aynı zamanda hakemler müsaade edilen alanlara isabet eden yumruk tekniklerini diz ayak yada diğer tekniklerle eş değer değerlendirir ve oyunu yönetir.

Elemeler ve finaller 2 dakikadan 3 raunt ve raunt araları 1 dakika olarak belirlenmiştir. Raunt sayılarında ve sürelerinde katılımcıların durumuna göre Federasyon değişiklik yapma hakkına sahiptir.

Her spor dalında olduğu gibi Kick boks için de kendine özgü kıyafet seçenekleri mevcuttur. Bu kıyafetler ise kendine özgü tasarlanmış olması ile bazı branşlarına göre kick boks pantolonu ve kick boks tişörtü kullanılır. Bazı dallarda ise muay thai şortuna benzeyen fakat müsabaka kuralları gereği kırmızı, beyaz renklerde hazırlanmış şortlar da kullanılmaktadır. Aynı zamanda Kick boks kıyafetleri yanında el bandajı, boks eldiveni, ayak koruyucular, kasklar, dişlik, kogi gibi malzemeler de kullanılır. Her malzemenin müsabakada eksiksiz olarak kullanımı şarttır. Aksi halde sporcunun müsabakaya katılım aşamasını imkânsız hale getirme durumu söz konusudur.

Kick boks günümüzde birçok kişinin tercih ettiği spor dalları arasında yerini almaktadır. Aynı zamanda dövüş sanatı olarak bilinen Kick boks birçok branşa ayrılır. Bu branşlar ise kendi içerisinde 7 kısımda incelenmektedir. Sırasıyla aşağıda ki gibi ilerleme kaydeder;

  • Point fighting
  • Light Contact
  • Full Contact
  • Low Kick
  • K1 Rules
  • Kick Light
  • Müzikli Form

Belirtilen branşların her biri kendi arasında sporcuların farklı bir performans ortaya koymasını sağlar. Devamlı gelişim gösteren bir spor olmasının yanında bu dövüş sporuna gönül veren her sporcu için devamlı gelişim süreci hakimdir. Birçok kuşağın mevcut olduğu Kick boks sporunda, sporcuların belirli kurallar çerçevesinde dövüşmesi gerekir. Aksi halde diskalifiye olmaları söz konusudur. Kick boks dövüş sanatları alanında dünyada ilk sıralarda gelmektedir. Dünyada en fazla katılım gören sporların başında gelir.

Muay Thai Hocası