TERMİNOLOJİ

Refleks Eğitimi

Refleks Eğitimi İçerikleri

1- Coin Catch / Madeni Para Yakalama
Refleks eğitimi için yapabileceğiniz bu egzersizi evinizde kendi başınıza bile deneyebilirsiniz. Hatta daha önce yapmış bile olabilirsiniz. Madeni para yakalama egzersizinde kullanılan hareket, bir yumruktan kaçmaya benzer, bu nedenle refleksinizi geliştirmede size yardımcı olacaktır. Bir kol karın hizasında avuç içi aşağı bakacak pozisyonda öne doğru uzatılır, diğer kol ise bacağımızın yanında tutulur. Parmak eklemlerinin üstüne bir bozuk para koyulur bu durumda iken para hafifçe yukarı doğru atılır ve aynı elle tek bir hızlı hareketle yakalanmaya çalışılır. Bu idmanı daha zor hale getirmek için parmaklarınızdan bileğinize arka arkaya 2, 3, 4 adet madeni parayı aynı anda koyabilir ve ardından aynı idmanı yapmaya çalışabilirsiniz.
2- Foam Sticks / Köpük Çubukları
Köpük çubukları biz eğitmenler tarafından yer yer lapa yerine kullanılmaktadır. Nedeni ise lapaya göre daha hafif, hızlı ve daha fazla erişime sahip oldukları için. Yumruklar her açıdan gelebilir ve köpük çubukları çevresel görme refleksini iyileştirmek adına mükemmel ekipmanlardır. Tam karşınızda duran eğitmen size köpük çubukları ile atak yaparken sizden de savunma ve kaçış yapmanız gerektiği zamanlarda da atak yapmanız beklenir. Tüm bu idman boyunca öne doğru bakmalı ve köpük çubuklarından kaçmak için sadece gözlerinizin köşesini kullanmalısınız.
3- Double End Bag / Refleks Topu
Refleks eğitimi için kullanılan refleks topları idmanınızda mutlaka kullanmanız gereken zorunlu bir ekipmandır. Yumruk koordinasyonunuz, zamanlamanız ve refleksleriniz üzerinde etkisi vardır. Amaç güç değil hız, keskinlik ve zamanlamadır. Bu konuda yeni iseniz alışmanız biraz zaman alacaktır. İlk başta sadece odaklanıp 1 – 2 direkt vuruşlarınız ile çalışmanız gerekmektedir buna alıştığınızda vuruşlarınızı 3, 4, 5’e çıkarabilir daha ilerleyen seviyelerde kaçışlarınızı ekleyebilirsiniz.
4- Reaction Ball Training / Reaksiyon Topu
Bir reaksiyon topu öngörülemeyen yönlerde sıçrayan ve el-göz koordinasyonunuzu, reaksiyonunuzu, reflekslerinizi ve ayaklarınızın çabukluğunu geliştirmenize yardımcı olacak 6 farklı tarafı bulunan küçük bir toptur. Bu kullanışlı ekipmanla yapılabilecek çeşitli egzersizler bulunmaktadır ancak bunları yaparken geniş bir alana ihtiyacınız vardır. Bunlar;
4.1- Drop & Catch / Bırak & Yakala
Top bel yüksekliğinden başlayarak aşağı doğru bırakılır, bir kez sıçradıktan sonra hemen yakalanmaya çalışılır. Kendinizi geliştirdikçe yüksekliği kademeli olarak arttırabilirsiniz
4.2 Wall Toss / Duvar Atışı
Sağlam bir duvardan yaklaşık 10-12 adım uzakta durulur. Top duvara fırlatılır ve duvardan sekip geri gelirken iki elden herhangi biri ile top yakalanmaya çalışılır.
4.3- Ball Toss / Top Atışı
Bükülmüş bir pozisyonda durulur (bir koşucunun duruşu gibi), top yukarı fırlatılır (yaklaşık 2-3 metre) top bir kez sıçradıktan sonra hemen yakalanmaya çalışılır
5- Elastic Head Ball / Elastik Kafa Topu
Elastik kafa topu bir kordon ile kafa takılan bandaja tutturulmuş yumuşak bir toptur. Farklı ağırlıklarda toplar bulabileceğiniz gibi en hafif olanı ile başlamanızı tavsiye ederim. Düz yumruklar ile sürekli topa vurulur ve hedefe yapılan her vuruştan sonra top daha da hızlanır, böylece reaksiyonlarınız onu yakalamak için çok daha kesin olmalıdır. Bu, el-göz koordinasyonunu geliştirmek için çok güzel bir idmandır.