TERMİNOLOJİ
Ana sayfa » Denge Eğitimi

Denge Eğitimi İçerikleri
1- Bosu Ball Training (Balance Ball) / Denge Topu
Denge eğitimi için en önemli ekipmanlardan biri Bosu Ball’dur. Yarısı kesilmiş bir egzersiz topu gibi görünen Denge topunun diğer tarafı düz bir platform üzerine monte edilmiştir. Tek başına bir denge antrenörü olan bu ekipman sporcunun çeşitli kaslara yönelik egzersizler yapmasına olanak sağlayan dengesiz bir yüzey sağlamaktadır. Kasları ve sinirleri koordine etmenizin yanı sıra germe, rehabilitasyon, kuvvet antrenmanı gibi bir dizi diğer antrenmanlara da yardımcı olur. Dövüş sporlarında vücudunuzun dengesini kendi elinize almanızda önemli rolü olan denge topu üzerinde tek ayak, blok ve çeşitli ayak egzersizlerinin yanı sıra gölge boksu da yapılabilir ve dengenizi en üst düzeye taşıyabilirsiniz. Dumbell, Barbell gibi serbest ağırlıkları kaldırırken egzersizlerinizin içine bir denge topu eklemek kaslarınızı ağırlıkların tam hareketini stabilize etmeye ve yönlendirmeye zorlar. Böylece normal egzersiz rutininizi daha da zorlaştırabilirsiniz. Ayrıca Push-ups, Lunges, Squat vb. diğer yaygın egzersizlere ekstra bir zorluk ve yoğunluk ekleyebilirsiniz
2- Balance Beam / Denge Tahtası
Denge tahtası genelde jimnastikçiler tarafından sanatsal hareketler yapmak için kullanılan bir ekipmandır. Üzerinde serbestçe dolaşmak için iyi bir koordinasyon ve denge gerektirir. Aslında bir denge tahtası kullanmanıza da gerek yoktur, ince ama istikrarlı bir platform bulmanız yeterlidir. Dövüş sporlarında denge çalışmak için ideal bir ekipmandır. Yapılabilecek hareketlere örnek vermek gerekirse; Beam Lunges: Denge tahtasının üzerinde dururken ileri ve geri lunges yapabilirsiniz. Bu egzersiz karın dengesini ve ayak koordinasyonunu arttırabilir.
3- Unilateral Exercises / Tek Taraflı Egzersiz
Denge eğitimi için önemli olan bir başka çalışma ise Unilateral egzersizlerdir. Bunlar tek taraflı egzersizler anlamına gelir ve iki taraf asındaki güç farkını dengelemek için mükemmeldir. Çoğu insanın doğası gereği vücudun bir tarafı diğerinden biraz daha az gelişmiştir ve bilateral (iki taraflı) egzersizler yaparken, daha güçlü taraf biraz daha zayıf olan tarafı telafi eder. Tek taraflı egzersizler; örneğin; Tek taraflı squat (çömelme), bench press (üst göğüs egzersizi) veya omuz presi egzersizi gibi, kas dengesizliklerini düzeltmenin ve omurga simetrisini iyileştirmenin harika yoludur.
4- Shadow Boxing (Balance) / Gölge Boksu (Denge)
Gölge boksu dengenizi korurken sizi yumruk atma konusunda eğitir. Havaya yumruk attığınız için, ne kadar sert yumruk atarsanız dengenizi de bir o kadar geliştirmiş olursunuz. Gölge boksu yumruklarınızın gücünü ve dengesini nasıl kontrol edeceğinizi öğretir. Her zaman kum torbasına yumruk atmak dengenizi düşürebilir, çünkü daha güçlü vurmak umuduyla her zaman vücut ağırlığı ile torbaya vurulmaktadır. Unutmamak gerekir ki gerçek bir dövüşte, her kaçırdığınızda kendinizi dengede bulacaksınız.
5- Footwork Drills / Ayak Çalışması
Dövüş sporları her zaman hareket halinde olduğunuz dinamik sporlardır. Birçok yeni başlayan dövüşçü düz ayaklıdır ve hedeflerine daha iyi ulaşmak ve etkili bir şekilde savunmak için ne kadar küçük ayarlamalar yapmaları gerektiğini bilmezler. İyi bir ayak hareketi eğitiminiz olmadığında şunlar olur: Hedefinize ulaşmakta zorlanacaksınız. Savunmak ve rakibinizin saldırısından uzaklaşmakta zorlanacaksınız, nereye gideceğinizi bilmeden hep üstünüzdeymiş gibi görünecek. ilk iki problem nedeniyle normalden çok daha hızlı yorulmaya başlayacaksınız. Ayak hareketlerinin sizin daha iyi bir dövüşçü olmanızı sağlayacak birçok faydası vardır. Bir spor veya fitness antrenmanı için dövüş sporlarını kullansanız da kullanmasanız da ayaklarınızın hareketini göz önünde bulundurmanız gerekir. Yumruk, gerçekleştirdiğiniz en dikkate değer hareket olabilir, ancak kollar ve eller hareket etmeden önce, her eylem ayaklarınızla başlar. İyi ayak hareketleri demek; dövüşçülerin yumruklarını güç, kuvvet, hız, denge ve doğrulukla nasıl düzgün bir şekilde hareket ettirebileceğidir.