branşlar

Boks Dersi

Boks Nedir ?

Boks nedir diye sorduğumuzda, iki yarışmacının belirli kurallar içinde, yumruklarıyla dövüşerek yaptığı, milattan önce 7.000 yıllarından beri süregelen bir spordur yanıtını alırız. Karşılaşmaları ring adı verdiğimiz, üç sıra halatla çevrili, yerden yüksekte kare biçimin­de bir alanda yapıyoruz.
 

Bu spor dalına ön yargıyla yaklaşanlar olsa da, aslında kolay öğrenilebileceğiniz zevkli ve yorucu bir spordur. Boksörler antrenman yaparak karşılaşmaya hazırlanırlar. Bununla birlikte antrenman çalışmalarımız bir başka boksörle yapılan çalışmanın yanı sıra, gölge boksu, lapa ile çalışma, kum torbasıyla çalışma, ip atlama ve kondisyon için koşu gibi başka çalışmaları da kapsar.

Boksta Duruş

Bildiğiniz gibi boksta duruş çok önemlidir. Çünkü bir boksörün saldırı ve savunma gücü ile hızı, dengesine ve harekete her an hazır olmasına bağlıdır. Bundan dolayı boksörün duruşu rahat olmalıdır. İyi bir duruşta sağ ayağımızı biraz önde, sol ayağımızla bir denge oluşturacak biçimde sağa doğru biraz açmalıyız. Ayrıca her iki ayağımızın ucu da hafifçe sağa dönük olmalıdır. Böylece bedenimizin yalnızca sol yanını rakibe açık tutmuş oluruz.

Hafifçe sıkılmış sol yumruğumuz biraz ileride ve çene hizasında olmalıdır. Aynı zamanda sağ kolumuz da çenemizin hizasında, ama çenemizden yaklaşık 15 cm önde olmalıdır. Her iki kolumuzun dirseği, bedenimizi korumak için içe doğru çekmeliyiz.

Bedenimizi öne doğru biraz eğik tutmamız, rakibimizin yumruğu karşısında denge yitirmeksizin geriye kaçmamızı kolaylaştırır.  Böylelikle yumruklarımızın daha etkili olmasını sağlar. Kısacası doğru vuruşun boksun temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz. Son olarak rakibe attığımız yumruğumuzun eldivenin içinde iyice sıkılmış olması gerekir.

Boks Başlıca Vuruş Tipleri:
 
  • Direkt yumruk (stright punch)
  • Sağ direk (right stright punch)
  • Sol direk (left stright punch)
  • Sağ kroşe (right hook punch)
  • Sol kroşe (left hook puch)
  • Aparkat (uppercut punch)
  • Swing
Kick Boks Suadiye
Direkt vuruş adından da anlayacağımız gibi düz bir şekilde atılır. Bunun yanında sol kroşe ise sol kol ile gövde arasında 45-90 derece arasında açı yapılarak attığımız vuruştur. (Aynı durumun tersi sağ kroşe için geçerlidir). Aparkat çok fazla kullanamadığımız, yani genelde vurma fırsatı bulamadığımız bir vuruş türüdür. Fakat böyle bir durum yakalarsak rakip üzerinde çok sert etki bırakabiliriz. Örnek olarak genelde çeneyi hedef alırız. Swing ise kroşelerimizin uzatılmış şeklidir. Devamlı hareketlerle rakibi şuursuz bir hücuma zorlamak ve hemen kontra ataklara geçmek üzere yaparız.